ridder
Opprettet 02.08.2016 av ridder, mann, 48 år, Oslo.
Dovrefjell og moskusområdene
Jeg skal gå fra Hjerkinn til Furuhaugli og følge stiene på sørsiden av elva Folla, altså ingen tradisjonell Rondanesti på denne karen. Hvor er det moskusen som oftest holder til i dette området? Turen blir da Hjerkinn–Haugeseter turisthytte–Avsjøen (sørsiden)–Furuhaugli.

Svar på innlegg

Anonym
#1. Postet 04.08.2016 av Anonym
Tenker det kommer an på når på året du skal gå. Så om du ikke får svar fra lokalkjente her så er mitt tips å spørre på de stedene du skal innom, ingenting slår lokalkunnskap, samt å lese deg opp på sportegn og hvordan du skal forholde deg hvis du møter på moskus.

Kom over følgende info:

Arealbruk og ”sosialt liv”
• Vinterstid høgfjellet. Store flokker. Okser ofte egne flokker
• Vårbeite. Spredt, ofte enslige.
• Sommer spredt i fjellet
• Mot paring mer fast flokkstruktur, voksen okse med harem, enslige okser.
http://www.nasjonalparkstyre.no/Documents/Dovrefjell%20dok/Informasjonsmateriale/Presentasjoner/2015-06-02%20guidekurs/2015-06-02%20Moskus%20TBr.pdf

Parringstid er aug-sept, da vandrer de gjerne en del, det samme om våren, da trekker de ned for bedre beite.

Synes også denne var fin med tanke på hvordan man skal te seg om man møter på dyr:
http://midtnorsknatur.no/nb-no/Dovrefjell/Oppdag/~/media/Dovrefjell/Dokumenter/Dovrefjell-Moskus-brosjyre-2012.ashx

God tur! :)
Og tips meg gjerne om når du har tenkt å gå, kanskje jeg kan være med.
ridder
#2. Postet 04.08.2016 av ridder
Takk! Den siste PDF-en/lenka var fin. Det ser ut for at de holder seg nordvest for jernbanelinja. Vi skal gå sør for denne, så da går vi nok i et område hvor det ikke er så mange av dem.

Vi skal gå 3. til 4. september.
Anonym
#3. Postet 04.08.2016 av Anonym
Området som er merket av på kartet er det som er avsatt som kjerneområde, men den går også utenfor dette.

I dag har vi avsatt et kjerneområde på 340 kvadratkilometer i Oppdal, Dovre og Lesja, hvor moskusen skal få utvikle seg mest mulig naturlig. Moskusen benytter hele området. Stor bestand har ført til at flere dyr søker ut av området. Slike sesongmessige vandringer aksepteres ut fra dagens forvaltningsplan, men dyr som etablerer seg på vinterbeite utenfor kjerneområdet blir avlivet. Utvandrede dyr som kommer ned til for eksempel vei eller tettbygd strøk, blir også avlivet.
Hentet herfra: http://www.miljostatus.no/Tema/Naturmangfold/Arter/Moskus/
Anonym
#4. Postet 28.07.2017 av Anonym
Hei, jeg kommer akkurat hjem fra en langtur over Rondane, Dovre og rundt Snøhetta. Der møtte jeg moskus hele veien fra Grønnbakken mot Reine(vist nok en moskus safari sti), Åmåtsdalshytta og over til Sneheim. Det var fantastiskt, men også litt skummelt. Teltet ved elva, men jeg hadde ikke forventet så mye moskus. Det var kuer med kalver som ofte sto midt på stien, så jeg måtte gå lange omveier. Abselutt den fineste ruta jeg har gått. Anbefales! :-)