Her kan du skrive en melding som vil vises for alle på Turvenn.no.
Skriv Skriv her Skriv i megafonen

Topp 8 turforslag for sommerhalvåret

Sommer er for mange en god mulighet til å dra på tur. Man har mer fleksibilitet i ferien, og det er større sjanse for behagelig vær og temperatur. Norge er et land med lange tradisjoner innen både fjelltur og friluft, og det finnes utallige utflukter man kan dra på. Her følger en liste med turforslag for sommerhalvåret. Uansett hvor du skal på tur i sommer, husk å bruk #turvenn_no på Instagram for å dele dine opplevelser med andre turglade mennesker.

1. Romsdalseggen (1329 moh)

Romsdalseggen

Det første turforslaget har blitt en meget populær destinasjon, mye kanskje takket være dens Instagram-vennlige utsikt. Ved Åndalsnes i Møre og Romsdal ligger Romsdalseggen. Det er et spektakulært skue fra toppen hvor man ser innover Romsdalsfjellene, fjorden utenfor Åndalsnes og ikke minst et nydelig panorama over elven Rauma som slynger seg der nede på bakken.

Turen er rangert til middels krevende og man bruker 6-8 timer. En fordel med turen er at den ligger godt plassert på Vestlandet og kan enkelt kombineres med andre turforslag i nærområdet. For eksempel med en kjøretur i Trollveggen. Ps. Turen kan være krevende og værutsatt, et godt alternativ er utkikkspunktet Rampestreken som ligger noe lavere og har enklere tilgjengelighet.

2. Preikestolen (604 moh)

Preikestolen

Med sine 604 meter over havet ruver fjellplatået Preikestolen over Lysefjorden i Ryfylket, Rogaland. Preikestolen er en av Norges mest gåtte turer, og er selvskreven på enhver liste over turforslag. Man tilbakelegger ca 7,5 km tur-retur og turen tar rundt 4-5 timer.

Det er cirka 300.000 personer som årlig går turen, og et tips kan derfor være å ta turen utenom «rushtid». Siden det er lenge lyst utover kvelden på sommertid kan man starte noe senere og det vil være mindre folk i stien og på selve platået. Man må likevel planlegge slik at man også når returen før mørkets frembrudd.

3. Gaustatoppen (1883 moh)

Gaustatoppen

Gaustatoppen i Telemark er et fint og familievennlig turforslag. Man kan velge blant flere alternative ruter til toppen, med varierende vanskelighetsgrad. Det enkleste alternativet går fra Stavsro mellom Tuddal og Rjukan, hvor man bruker cirka 3 timer opp og 2 timer ned igjen. Dette er et turforslag som også egner seg for familien og turvante barn.

Når man når toppen kan man nyte det som er Norges videste utsikt, hvor man ser hele 1/6 av Norge. Utsikten strekker seg fra Oslomarka i det fjerne, til fjellene i Buskerud og til og med Hardangervidda mot vest. Utsikten gir meget god belønning for innsatsen.

4. Trolltunga (1100 moh)

Trolltunga

En annen spektakulær tur er Trolltunga i Odda kommune i Hordaland. Trolltunga ligger 1100 meter over havet, men mer interessant er at den ligger ca 700 meter over Ringedalsvannet som man ser utover og ned på. Dette er en luftig opplevelse hvor man bør ha kurert høydeskrekken på forhånd.

Turen er krevende og man bør ha erfaring fra fjellturer før man legger ut på den 28 km lange stien fra Skjeggedal. Husk både rikelig med mat, drikke og ekstra tøy, det er både bratte stigninger og hurtig skiftende vestlandsvær. Når man ankommer Trolltunga, og kanskje begir seg utpå selve platået vil man sannsynligvis ha et minne for livet.

5. Rallarvegen (1340 moh)

Rallarvegen

Flere ganger kåret til Norges vakreste sykkelvei. Rallarvegen er et god sykkelturforslag gjennom et vakkert høyfjellsområde i midt-Norge. Turen starter vanligvis på Haugastøl i Buskerud og avsluttes ved Flåm i Sogn og Fjordane. Langs den 80 km lange veien følger man Bergensbanen og Flåmsbanen til Finse, Hallingskeid og Myrdal. Her opplever man både ruvende fjellnatur og bratte vestlandsfjell som tar deg helt ned til havnivå i Flåm.

Det ligger snø langs og på veien store deler av året, og sesongen starter derfor ikke før i juli, når sykkelveien vanligvis er helt snøfri. Det er flere overnattingsmuligheter langs veien, og det er også mulig å sette opp telt (med noen unntak), slik at man kan bruke noen dager på denne flotte sykkelturen.

6. Besseggen (1743 moh)

Besseggen

En av Norges mest populære turer er selvsagt Besseggen i Vågå kommune i Oppland. Turen over selve eggen med et fantastisk skue over det dypblå vannet i Bessvatnet og det grønne Gjende på hver sin side, er en sann naturopplevelse. Turen er 16 km lang og starter gjerne med en båttur over Gjende til Memurubu.

Besseggen er en ganske lang tur og det stiges rundt 1000 høydemeter. Det er også partier som både er bratte og luftige, spesielt over selve eggen. Likevel oppleves det som en forholdsvis overkommelig tur for fjellvante. Man bør beregne mellom 6-8 timer på turen, gjerne mer hvis man har med barn. Besseggen er besøkt av rundt 60.000 personer hvert år, og er for mange en obligatorisk tur i den majestetiske Jotunheimen.

7. Galdhøpiggen (2469 moh)

Galdhøpiggen

Med sine 2469 meter over havet er Galdhøpiggen i Lom kommune Norges høyeste fjell, og dermed en selvskreven fjelltur på enhver liste med turforslag. Galdhøpiggen er kanskje bland de fremste milepæler i norske nasjonalromantiske toppturer.

Turen starter ved Juvasshytta og fjellvante bør beregne ca 5-7 timer tur-retur. Dette inkluderer breturen over Styggebreen (merk at breføringen har 7 års aldersgrense). Turen er 5 km lang fra Juvasshytta og man tilbakelegger 650 høydemeter. Husk å ta deg tid til en god pause ved steinhytta på toppen. Det er en meget spesiell følelse å stå på toppen av Norge og nyte utsikten over fjellandskapet i Jotunheimen.

8. Innerdalen

Innerdalen

Innerdalen i Sunndal kommune i Møre og Romsdal er av mange kalt Norges vakreste fjelldal. Det er ingen underdrivelse. En tur i Innerdalen kan kombineres med mange topper, eller man kan nyte dalen fra Renndølsetra eller Innerdalshytta i hjertet av dalen. Her er det krystallklare fjellvann og fosser som kaster seg utfor de stupbratte fjellsidene som omkranser dalen. Mest kjent av toppene i dalen er kanskje Innerdalstårnet (1452 moh) som ble brukt under innspillingen av NRKs suksess «jul i Blåfjell». Dette er en krevende og til dels luftig tur og man bør beregne 5-6 timer. Det siste partiet av turen opp Innerdalstårnet er forholdsvis bratt, og anbefales ikke i vått vær.

Del gjerne deres opplevelser fra disse turene gjennom #turvenn_no, og kommenter gjerne under hva som er deres norske turfavoritter i sommerhalvåret. Med ønsker om en god tursommer!

Her kan du skrive en melding som vil vises for alle på Turvenn.no.
Skriv Skriv her Skriv i megafonen
annonseKjøp en Turvenn-kopp