Her kan du skrive en melding som vil vises for alle på Turvenn.no.
Skriv Skriv her Skriv i megafonen

Tips for en vellykket fjelltur

Turer i den norske fjellheimen er for mange en kjent og kjær aktivitet. Er man nybegynner kan det for øvrig være utfordrende med både planlegging og gjennomføring av en vellykket fjelltur. Her gir vi deg flere nyttige tips og gode råd på veien mot den perfekte fjellturen.

Klestips

Kle deg etter vær og forhold. Det er et godt tips å kle seg lagvis. Da er det enkelt å både ta av og på tøy etter behov.

Det innerste laget bør kunne transportere fukt. Teknisk tøy, ull eller lignende passer ypperlig. I mellomlaget kan man benytte litt varmere klær, slik som en god genser, insulation, eller ull. Det ytterste laget skal beskytte mot vær og vind. Her kan det være godt å ha en vindjakke eller skalljakke/bukse etc.

Husk gode sko og sjekk om de bør impregneres. Sjekk værmeldingen, og ha heller en lue du ikke får brukt i sekken, enn å risikere og fryse.

Huskeliste

 • Vann
 • God og næringsrik mat
 • Gode sko
 • Klær
 • Regntøy
 • Ekstra sokker
 • Enkelt førstehjelpsutstyr
 • God sekk
 • Navigeringutstyr (kart, gps, etc.) Husk at det fortsatt finnes plasser uten mobildekning.
 • Solkrem (solen er sterk på fjellet).
 • Myggmiddel
 • En liten kniv
 • Fyrstikker/lighter
 • Nødvendige toalettsaker og litt toalettpapir.
Det kan være en fordel å senke ambisjonsnivået på de første turene, enten det er den første i år, eller den første på lenge. Man ønsker gjerne en fin opplevelse og gode minner. Det ikke sikkert at de aller mest ambisiøse turene frister til gjentagelse om man både blir utmattet og sliter med gnagsår. Start i det små, og finn turer som passer deg.

Fjellvettreglene

 1. Planlegg turen og meld fra hvor du går.

 2. Tilpass turen etter evne og forhold.

 3. Ta hensyn til vær- og skredvarsel.

 4. Vær forberedt på uvær og kulde, selv på korte turer.

 5. Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre.

 6. Ta trygge veivalg. Gjenkjenn skredfarlig terreng og usikker is.

 7. Bruk kart og kompass. Vit alltid hvor du er.

 8. Vend i tide, det er ingen skam å snu.

 9. Spar på kreftene og søk ly om nødvendig.


Planlegging er en viktig faktor for en vellykket fjelltur. Det er mange ting man selv ikke kan råde over, og derfor er det viktig å planlegge for flere scenarioer. Som hovedregel bør man planlegge etter turens omfang (dagstur/overnatting/naturforhold etc.), værforhold (husk at dette kan endres), og egen form. Desto mer forberedt man er, desto mindre sannsynlighet er det for overraskelser man ikke er forberedt på underveis. En av de vanligste problemene på tur er vonde bein. Dersom man har kjøpt inn nye tur- eller fjellsko kan det være lurt å bruke disse litt først, slik at man går de inn.

Finn de turene du liker. Både i planlegging og gjennomføring er det lurt å tenke på hva man ser frem til ved en tur. Vi er alle forskjellige, og når noen liker å gå de spektakulære høytsvevende fjelltoppene i Jotunheimen, er det andre som liker å gå alene i utmarka. Norge byr på mange forskjellige turopplevelser, og det er enkelt å finne turer tilpasset egne preferanser. Tenk også på turfølget i planleggingen. Hvis det er forskjellig alder, fysisk form eller helse på turfølget, bør det alltid planlegges og tilrettelegges med hensyn til hverandre.

Når turen er planlagt og man skal til å starte er det viktig å ta seg tid til å nyte. Bruk sansene, Se deg rundt, lytt til lydene, kjenn luktene og føl naturen på kroppen. Ikke la turen bli et jag for å komme til mål eller nå toppen. Husk at på tur, er det turen selv som er hovedattraksjonen.

Tips for en vellykket fjelltur

For å dele turopplevelsen med andre turglade mennesker, bruk #turvenn_no. Følg oss også på Facebook og Instagram for nyttige tips og muligheten til å møte likesinnede.

Her kan du skrive en melding som vil vises for alle på Turvenn.no.
Skriv Skriv her Skriv i megafonen
annonseKjøp en Turvenn-kopp